intrebari frecvente rca ieftinIntrebari frecvente asigurare RCA

RCA se traduce prin asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, asigurare care este obligatorie in Romania. Crezi ca stii totul despre ea ?

Iti explicam in cele ce urmeaza cateva detalii despre asigurarea auto RCA.

Ce anume influenteaza tariful asigurari auto obligatorie RCA ?

Tariful pentru polita de asigurare variaza de la caz la caz. Se tine cont de datele referitoare la sofer/proprietar: varsta , vechimea permisului de conducere, daca este pensionar sau nu, bugetar sau persoana cu handicap, daca are copii minori si exemplele pot continua.

In alta ordine de idei, pretul poate fi influentat de detalii legate de masina pentru care se calculeaza polita RCA : marca autovehicolului, modelul, tipul, precum si detaliile tehnice, cum ar fi capacitate cilindrica sau cap putere.

Un alt detaliu foarte important care influenteaza tariful asigurarii RCA il reprezinta sistemul bonus malus. Daca soferul a provocat daune in anul anterior, atunci el se va incadra intr-o clasa de malus si va fi penalizat, de aici rezulta un pret la polita RCA mai mare. In schimb, daca nu a provocat daune, va fi incadrat intr-o clasa de bonus, fapt care duce la reducerea pretului politei RCA.

Ce se intampla daca circul fara RCA ?

Pentru cei care sunt prinsi circuland fara RCA sunt prevazute amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 RON si retinerea talonului precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

Daca soferul vinovat nu vrea sa imi dea RCA-ul sau fuge de la locul accidentului ?

Pentru astfel de cazuri a fost infiintat Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), care acorda despagubiri, si care va recupera banii de la persoanele responsabile de producerea accidentului.

Ce fac in momentul in care compania de asigurari nu imi ofera despagubirile cuvenite ?

In acest caz soferul pagubit se poate adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Ce faci daca ai pierdut RCA-ul ?

Daca ti-ai pierdut polita RCA nu e nici o problema. Ia legatura cu societatea unde ai incheiat asigurarea si in cel mai scurt timp vei primii un duplicat de care poti sa te folosesti pana la expirarea acesteia.