Numarul angajatilor in asigurari s-a diminuat anul trecut, cu 20%

Numarul persoanelor angajate cu carte de munca in sectorul asigurarilor in Romania a inregistrat o scadere de aproape 20% in 2011 fata de anul anterior, se arata in cifrele Institutului National de Statistica si in raportul anual pentru 2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Conform datelor INS, la finele anului trecut, in Romania existau in total 6,09 milioane de persoane angajate cu carte de munca, dintre care 0,25% lucrau in sectorul asigurarilor. Aceasta reducere continua trendul inceput acum 2 ani. In 2010, CSA anuntase o scadere a numarului de angajati in asigurari cu 7% fata de 2009, pana la circa 19.000 de persoane.

Conform CSA, in 2011 pe piata activau 43 de societati de asigurari si 554 de brokeri.

Cifrele prezentate mai sus nu includ pe cei care au contracte de mandat sau intermediere cu asiguratorii sau brokerii locali, acestia activand in industrie, fara a fi insa angajati permanenti.

Un element care a contribuit la scadere a fost si obligativitatea pregatirii profesionale pentru persoanele care lucreaza in distributia produselor de asigurare. De la 1 septembrie 2011, cei nou intrati in domeniu au obligatia sa prezinte un certificat de calificare profesionala eliberat de Institutul de Management in Asigurari. In acelasi timp, cei care lucreaza deja in sistem, trebuie sa faca dovada la fiecare trei ani ca au urmat un curs de pregatire profesionala continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *