RCA 2012: „Tarifele se modifica saptamanal, sau chiar zilnic”

Unii brokeri se aşteaptă ca în acest an tarifele RCA să crească cu 10-15% faţă de anul trecut, firmele de asigurări recurgând, în ultimul an, la modificări săptămânale sau chiar zilnice ale tarifelor pentru asigurarea auto obligatorie.

Până la introducerea sistemului electronic de calcul şi de emitere a poliţelor RCA, în urmă cu mai bine de un an, companiile de asigurări modificau doar lunar tarifele, ceea ce conferea o oarecare stabilitate pe piaţă, clienţii şi brokerii de asigurări bazându-se pe această periodicitate. „În momentul de faţă apar schimbări săptămânal, ba poate chiar zilnic, asigurătorii identificând opţiuni prin care pot modifica preţurile mult mai rapid. Deoarece de mai bine de un an poliţele se calculează şi se emit electronic, preţurile se actualizează instant în sisteme”, a explicat, pentru Gândul, Norbert Simpf, Business Developer la Internetas.

Anul trecut, un RCA „mediu”, pentru şase luni, costa 273 lei, iar în prezent costă cu 27% mai mult, adică 347 lei.

Pentru un Logan de exemplu, topul celor mai ieftine poliţe RCA, pe şase luni, cuprinde companiile de asigurări Carpatica, unde RCA costă 219 lei, Uniqa Asigurări – unde RCA costă 235 de lei, BCR Asigurări – 297 lei, Asirom – 310 lei şi Astra – unde RCA costă 353 de lei, potrivit datelor de la rca-asigurat.ro.

Unele companii oferă tarife mai mici pentru pensionari, altele pentru persoane juridice.

Reprezentanţii brokerilor de asigurări spun că preţul unei poliţe RCA depinde de mai mulţi factori, între care capacitatea cilindrică a automobiliului, vârsta proprietarului automobilului, oraşul de reşedinţă, clasa de bonus-malus (dacă a provocat sau nu accidente), puterea motorului.

Ce oferte au companiile pentru RCA
Companiile de asigurări încearcă să atragă clienţi pe segmentul RCA prin campanii care promit reduceri de până la 15% din preţul de bază, poliţe Casco mai ieftine, premii constând în plinuri de benzină şi asigurări de viaţă drept bonus.

Societăţile de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt următoarele:
– ABC Asigurari – Reasigurari S.A.
– Allianz – Tiriac Asigurari S.A.
– Asigurare Reasigurare Ardaf S.A.
– Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
– Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group S.A.
– Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (fosta Asitrans S.A.)
– BCR Asigurari S.A.
– Societatea de Asigurare si Reasigurare City Insurance S.A.
– Groupama Asigurari S.A. (fosta BT Asigurari Transilvania S.A.)
– Carpatica Asig S.A.
– Societatea Comerciala de Asigurare – Reasigurare Astra S.A.
– Uniqa Asigurari S.A. (Fosta Unita Vienna Insurance Group S.A.)
– Generali Asigurari S.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *